“Koleksiyoncu”nun Kelebekleri / Ercan y Yılmaz

John Fowles’un Romanı Koleksiyoncu’da Adı Geçen Kelebekler – Ercan y Yılmaz

“Yani güzellik her zaman alt üst eder; ne yapmak istediğini,
ne yapması gerektiğini karıştırır insan.” Sayfa 93

John Fowles’un 1963’te yayımlanan ilk romanı Koleksiyoncu’da adı geçen kelebek türlerine internetten bakarak romanı okumuştum. Kelebekler konusunda sadece renklerini ayrıt edecek kadar bilgim vardı. Romanda karşılaştığım türler hakkında birkaç madde de olsa okumam gerektiğini düşünmüştüm. Öyle de yaptım. Kitaplığımı düzeltirken söz konusu romanı tekrar elime aldım. İçten bir istekle romandaki kelebek türlerinin fotoğraflarını metinde geçen kısmıyla bir araya getirdim. İşte romanın başkişisi Frederick Clegg’in adını andığı kelebekler. (Not: Köşeli parantezlerdeki kısımlar bana ait. Alıntıların alındığı basım: Ayrıntı Yayınları, Çeviren Münir H. Göle, 10. basım)

1.

“Onu görmek bana her defasında, hani derler ya yüreğim ağzımda nadide bir şey yakalıyormuşum, büyük bir dikkatle yaklaşmalıymışım duygusu veriyordu. Örneğin, Orman Azameti kelebeği. Onu hep düşünürdüm, yani hoş veya başka bir şekilde değil; yaklaşılması zor, az rastlanan ve çok zarif. Gerçek bir uzman olmak gerekirdi değer biçebilmek için.” (Sayfa 8)

2, 3.

“Crutchhley’ye gelince aklı kötüye çalışan, sadist bir adamdı, kelebek merakımla alay etme fırsatını  asla kaçırmazdı, hele etrafta kızlar varsa. “Bakın, Fred’in bitkin bir hali var, bir Yalancı Beyaz Melek ile müthiş bir hafta sonu geçirdi herhalde” der ve “Dün gece seninle beraber gördüğüm Diken Kelebeği [İngilizce adıyla Painted Lady] kimdi?” diye devam ederdi.” (Sayfa 11)

Diken Kelebeği –  İngilizcesi: Painted Lady Butterfly  (Vanessa cardui, Syn .: Cynthia cardui)

https://steemit.com/busy/@proanima/distelfalter-vanessa-cardui-syn-cynthia-cardui

4, 5, 6, 7, 8.

“Az rastlanan türlerin ve türden sapmaların bulunmuş olduğu yörelere gidip doğru dürüst seriler oluşturmayı kuruyordum; hazırlık yapmış, Londra’dan en iyi malzemeleri almıştım. Yani bir yer bulup kâh toplayarak, kâh fotoğraf çekerek canımın çektiği kadar oralarda kalmaktı istediğim. Onlar gitmeden önce direksiyon kursuna gitmiş ve özel bir minibüs almıştım. Arzuladığım birçok tür vardı –örneğin Kırlangıçkuyruk, Siyah Erik Kelebeği, veya Büyük Korubeni hatta Amannisa ve İparhan gibi ender bulunanalar. Bunlar, birçok koleksiyoncunun yaşam boyu yalnızca bir kez karşılaştığı türlerdi. Ayrıca, pulkanatlılar da vardı, onları da toplayabileceğimi sanıyordum.” (Sayfa 17)

Erik Kelebeği (Satyrium pruni)

http://www.pyrgus.de/Satyrium_pruni_en.html

Büyük Korubeni Kelebeği  (Maculinea arion) – Dişisi

Büyük Korubeni Kelebeği 

(Maculinea arion) – Erkeği

http://www.pyrgus.de/Maculinea_arion_en.html

İparhan / Glanville Fritillary (Melitaea cinxia) Alt

9, 10.

“Kısacası, kendimi hiç o akşamki kadar [Frederick Clegg’in Miranda Grey’i kaçırıp mahzene kapattığı akşam] iyi hissetmemiştim (müşterek bahiste kazandığım günü saymazsak). Yeniden bir Mazarin Çokgözlü Güzel Mavi veya İspanyol Kraliçesi yakalamak gibiydi. Yani yaşam boyu insanın sadece bir kere başına gelen, belki de hiç gelmeyen bir şeydi; hep düşlenen ama gerçekleşeceğine inanılmayan bir şey.” (Sayfa 34)

Mazarin Çokgözlü Güzel Mavi (Polyommatus bellis)

http://turkeybutterflies.blogspot.com/2011/02/polyommatus-bellis.html

11, 12.

Çilli Çokgözlü ve Çokgözlü Gökmavisi örneklerinin bulunduğu bir çekmeceyi gösterdim, içinde bir ceroneus Adonis, birkaç da tithonus Chalkhill çeşitlemem vardı, onları işaret ettim. Ceroneus çeşitlemem Doğa Bilimleri Müzesi’ndekilerin hepsnden daha güzeldir. Ona bir şeyler öğretmekten gurur duymuştum. (Sayfa 62)

Çilli Çokgözlü (Polyommatus coridon) Üst

Çokgözlü Gökmavisi (Polyommatus bellargus) Erkek. Mavi Adonis olarak da bilinir.

Çokgözlü Gökmavisi (Polyommatus bellargus) Dişi. Mavi Adonis olarak da bilinir.

https://en.wikipedia.org/wiki/Adonis_blue#/media/File:Adonis_blue_(Polyommatus_bellargus)_female.jpg

Yukarı